EV SİNEMASI Film Arşivi Uygulaması
#1
[Resim: filmarsivi.jpg]

(Üstteki resimde gördüğünüz tasarımı için Sevgili Taruz'a sonsuz sevgi ve teşekkürlerimle)...


Merhaba;

Uzun süredir sitemizde aktif olamadığımı fark etmişsinizdir sanırım. Bunda yoğun işlerimin, yaşadığım bazı sıkıntıların ve uzak kaldığım müddetçe Access’den de uzaklaşarak az da olsa Access’ten soğumamın etkileri vardı. Fakat bu süreçte her ne kadar aktif olamasam da, sitenin giderek geliştiğini, aramıza yepyeni usta ve uzmanlar katıldığını görme imkânım oldu. Bu dönemde –artık bir Access/sql okulu haline gelmiş olan sitenin değerli yöneticileri ve dostlarım Taruz ve Berkant Öztürk’e yanımda oldukları ve destekleri için teşekkür ederim. Zaman zaman yine iş yoğunluğum nüksedecek ve çok fazla aktif olamayacak bile olsam, bundan sonra yine buralarda olmaya çalışacağım.

Hazır uzun süredir forumda yokken ve dönmüşken, Access’le örnek bir uygulama yapayım ve paylaşayım istedim. Bu nedenle aşağıda ekran görüntülerini ve örnek dosyayı göreceğiniz “Ev Sineması Film Arşivi” uygulamasını hazırladım. (Bu uygulama Microsoft Office 2003 ortamında ve en iyi 1024x768 çözünürlükte görüntülenebilecek şekilde hazırlandı).

Sizde de var mıdır bilmiyorum ama, bende iflah olmaz bir sinema merakı var. Harici diskimde yüzlerce film arşivliyor ve haftada en az beş altı tanesini izlemeye çalışıyorum. Örneğin bundan 100 yıl önce yapılmış bir filmi izleyebilmek, dünya sinemasının klasiklerini gözden geçirebilmek beni o kadar mutlu ediyor ki anlatamam.

İşte harici diskimde (veya bilgisayarımda) tuttuğum bu filmlerin kaydını bir veritabanında tutmak, afişini görebilmek, bu veritabanı içerisinden filmi izleyebilmek, yönetmenini, oyuncularını, senaristlerini, müzisyenini öğrenebilmek, filmin konusunu okuyabilmek hatta her tuttuğum film kaydı için yorumlar yapıp o filme puan verebilmek düşüncesi; bu uygulamayı tasarlamama yol açtı.

Aslında internette bu tarz veritabanı programlarını epey inceledim. Ancak çoğu ücretliydi. Bu nedenle ya deneme sürümleri ve demoları vardı ya da bazı özellikleri kısıtlıydı. Ücretli olmayanların çoğunda da benim kendime göre istediğim özellikler ve kullanım kolaylığı yoktu. Ben de kolay şekilde kullanabileceğim, basit bir tasarımı olan ve filmlerimi arşivleyebileceğim ve bu tarz merakı olanların da kolaylıkla kullanabileceği bir veritabanı uygulaması hazırlamak istedim. Birkaç günlük çalışma sonunda ortaya bu çalışma çıktı.

Bu çalışmayı hazırlarken sitemizde yer alan ve/veya Sevgili Taruz’la Berkant Öztürk’ün paylaştığı, hazırladığı, anlattığı, açıkladığı birçok örnek ve bilgiyi de kullandım. Örneğin forma resim ekleme, dosya yolunu gösterme, filtrelemeler gibi sitemizde yer alan bilgiler bunlardan birkaçı. (Uygulamanın “Hakkında ve Teşekkür” bölümünde de bundan bahsettim).

Geliştirilecek çok yeri olan ve ileride ayrıntılarıyla bolca uğraşmayı düşündüğüm bu çalışma, umarım film arşivi merakı olanlara, Access’e yeni başlayanlara, ilgilenenlere ve tasarımı incelemek isteyenlere faydalı olur.

Uygulamanın “YARDIM” bölümünü özellikle okumanızı isterim. Orada tasarımımda kullandığım her nesnenin ne işe yaradığını ve uygulamanın özelliklerini anlatmaya çalıştım.

Aslında içi boş (veritabanında hiç kayıt olmayan) şekilde de ekleyebilirdim bu çalışmamı. Ancak örnek dosyayı indirdikten ve açtıktan sonra ana sayfada farenin sağ tuşuna tıkladığınız zaman açılan kısa yol menüsünde KAYIT SİL > Tüm Kayıtları Sil yardımıyla örnek dosyada benim eklediğim tüm kayıtları silebileceğinizden ve hemen arkasından uygulama kendiliğinden kapanacağından, uygulamayı tekrar boş olarak açınca 1 numaralı kayıttan başlayarak kendi film kayıtlarınızı ekleyebilirsiniz. Bu yüzden kendimin eklediği örnek birkaç kaydı silmeye gerek görmedim. Bu şekilde uygulamanın özelliklerini de içinde kayıt varken görme imkânınız olmuş olur.

Ancak ben örnek dosyayı eklerken (her ne kadar kayıtları silmesem de) afişleri ve Windows Media Player denetiminde görüntülenecek film dosyalarının dosya yollarını sildim. Zira bu alanlar belli bir dosya yoluna bağlı olarak tutulduğundan benim dosya yolumla sizinki bir olmayacak ve zaten aynı film ve resim dosyaları da sizde olmayacak. (Bu da uygulamanın hata vermesine neden olacaktı). Örneğin ben bütün film arşivimi ve afişlerimi (resim dosyalarımı) harici diskimde tuttuğumdan, benim bu dosyalarla ilgili yollarım “F:\Film Arşivi\01-Film Afişleri\Olumsuz Aile - 2002.jpg” ya da “F:\Film Arşivi\Olumsuz Aile – 2002\Tuck Everlasting.avi” şeklinde yer alıyor. Siz kendi bilgisayarınızdaki konumuna göre uygulamanın “Afiş Ekle / Kaldır” ya da “İzlemek İçin Filmi Ekle” kısmından istediğiniz resim ya da film dosyasını seçerek ekleyebilirsiniz.

Yine eğer dosyayı indirip açtığınız zaman “Afiş Ekle / Değiştir” ve “İzlemek İçin Filmi Ekle” butonlarına tıkladığınızda bilgisayarınızdan uygulamanıza yükleyeceğiniz dosyaları seçeceğiniz “Resim Dosyası Seçiniz” ya da “Film Dosyası Seçiniz” penceresi açılmıyorsa büyük ihtimalle bu, “Microsoft Office 11.0 Object Library” (ya da sizin kullandığınız Microsoft Access versiyonuna bağlı olarak “Microsoft Office 12.0 Object Library”) referansının eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu referansı yüklemek için örnek uygulamayı Shift tuşunu basılı tutarak açtıktan sonra Nesneler > Modüller nesnesi seçiliyken Görünüm > Kod yoluyla açılan ekranda Tools > References penceresini açarak buradan “Microsoft Office 11.0 (ya da) 12.0 Object Library” referansının onay kutusunu işaretleyip “OK” tuşuna bastığınız zaman eksik olan referans uygulamaya yüklenecek ve bundan sonra ilgili butonlara tıklayınca “Resim Dosyası Seçiniz” ya da “Film Dosyası Seçiniz” pencereleri açılacaktır.

Uygulamanın yanında (fare tekerleğini iptal etmek için) “.dll” uzantılı bir dosyayla, kısa yol simgesi olarak kullandığım “.ico” uzantılı bir dosya olduğundan hepsini bir klasöre koyup WinRAR’la arşivledim. Bu nedenle dosyayı indirdiğiniz zaman “Setup” benzeri bir dosya göreceksiniz. Bu dosyayı çalıştırdığınız ve yönergeleri izlediğiniz zaman birkaç adımda dosya klasörünüz bilgisayarınızın Program Files klasörüne yüklenecek ve uygulamanın kısa yol simgesi de masaüstünüze yerleşecektir. (WinRAR’ın açılan paketi uygulamanın bulunduğu klasörün çıkacağı yol olarak “Program Files” klasörüne ayarlı olduğundan başka bir yere yerleştirmemenizi öneririm; yoksa kısa yol simgesi masaüstünüzde gözükmez ve uygulamayı çalıştırmak için bilgisayarınızda yerleştirdiğiniz dosya adresine gitmek zorunda kalırsınız).

Özet olarak bu uygulamayla izlediğiniz ve bilgisayarınızda bulunan filmlerin kaydını tutabilir, yönetmen, oyuncu, yapım yılı, konusu, süresi gibi bilgilerini girebilir, her film kaydı için yorum yapıp, not verebilir ve daha sonra bu kayıtlarla ilgili sorgulamalar yapıp, raporlar alabilirsiniz. Eğer isterseniz “Afiş Ekle / Kaldır” ve “İzlemek İçin Filmi Ekle” kısımlarını (yani resim ve görüntü dosyalarını) hiç kullanmadan bilgisayarınızda bulunmasa bile sadece izlediğiniz, beğendiğiniz filmlerin kaydını da tutabilirsiniz.

Şimdilik bu uygulamayla ilgili önemli gördüğüm ve aklıma gelenler bunlar. Yukarıda da dediğim gibi umarım Microsoft Office Access 2003 ortamında oluşturulmuş bu basit film veritabanı uygulaması, (hem sinema hem de Access açısından) konuyla ilgilenenlere faydalı ve hoş bir hediye olur.

Sevgi, saygı ve selamlarımla…


NOT: Uygulamadaki bazı teknik detaylar yeniden gözden geçirilmiş ve dosya "eklenti" olarak bu mesajın sonuna eklenmiştir.

Uygulamanın ekran görüntülerinden bazıları:


[Resim: goruntu1.jpg]

[Resim: goruntu2.jpg]

[Resim: goruntu3.jpg]

[Resim: goruntu4.jpg]


Eklenti Dosyaları
.rar   EvSinemasi.rar (Boyut: 498,34 KB / İndirilme: 1.389)



  Alıntı
Bu mesajı beğenenler:
#2
Sayın gitarisyen;

Çok güzel bir çalışmayla geldiniz.

Paylaşıma teşekkürler.



  Alıntı
Bu mesajı beğenenler:
#3
Merhaba dostum..

İtiraf edeyim çok özemişim uygulamalarını incelemeyi.. Yine klasik gitarisyen çizgilerinde bir çalışma olmuş.. Hele bu bence şimdiye kadar ki yaptıkların içinde, özellikle teknik ve detay olarak en iyisi..

Sinema arşivi oluşturası geliyor insanın.. Wink Eline sağlık..



  Alıntı
Bu mesajı beğenenler:
#4
Sayın Gitarisyen, sitedeki eksikliğinizi uzun zamandır fark etmiştim.Bu güzel çalışmayla siteye döndüğünüze çok sevindim. Değerli paylaşımlarınızın devamını dilerim. İyi günler.
"Gönül deniz, dil kıyıdır. Denizde ne varsa kıyıya o vurur"



  Alıntı
Bu mesajı beğenenler:
#5
Sayın gitarisyen;

güzel paylaşımınız için teşekkürler,

emeğinize sağlık....
"Amacımız; zorlaştırmak değil, kolaylaştırmak..." Abdullah Uğur
bayrak



  Alıntı
Bu mesajı beğenenler:
#6
Çok emek harçanmış. Elinize sağlık.



  Alıntı
Bu mesajı beğenenler:


Benzer Konular...
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
access-sql-5 Yeni Telefon Rehberi Uygulaması hb_barak 2 475 14-03-2023, 09:28
Son Mesaj: metınaycıcek
  Küçük Bir Satış Hediye Stok Takip Uygulaması hb_barak 1 422 14-03-2023, 00:01
Son Mesaj: dsezgin
access-sql-12 Firma - Personel Cari, Nakit - Çek Yönetimi Uygulaması Taruz 115 68.762 21-02-2023, 16:26
Son Mesaj: bosnakmurco
  Home Finance Gold Bütçe Takip Uygulaması sfenksturk 14 6.839 21-03-2022, 22:00
Son Mesaj: skat067
  Döviz Ve Kıymetli Maden Takip Uygulaması dsezgin 1 564 04-12-2021, 02:23
Son Mesaj: metınaycıcek
  Yedek Al Uygulaması husem 4 941 13-11-2021, 16:01
Son Mesaj: hegu
  EV BÜTÇESİ GELİR/GİDER TAKİP UYGULAMASI gitarisyen 57 81.018 23-07-2021, 18:44
Son Mesaj: aydin54
  Stok Takip Uygulaması mesut58580 8 7.774 05-09-2020, 17:18
Son Mesaj: onur_can

Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi